Kwaliteit van NMC en ORAC

Als u voor de eerste keer alle sierlijsten en rozetten ziet, is het wellicht lastig om een goede keuze te maken. Niet alleen zoekt u een mooi profiel, maar ook de kwaliteit en prijs spelen een belangrijke rol. Om het makkelijk te maken, is hieronder de nodige informatie te vinden.

De sierlijsten en rozetten zijn verschillende soorten op te delen. Elke soort is gemaakt van een ander materiaal en heeft zijn specifieke eigenschappen. Ook bij het monteren is het belangrijk dat u de juiste lijm gebruikt. Onderaan op deze pagina staan de specifieke voordelen van onze lijmen.

Al onze lijsten zijn topkwaliteit, pas op voor goedkope imitaties.

Komt u er niet uit of heeft u advies nodig? Wij helpen u graag: bel, mail of kom langs!

Materiaal en eigenschappen sierlijsten


 

Materiaal:
geëxtrudeerd polystyreen

Polystyreen: Normaal

De basis kwaliteit sierlijsten en rozetten zijn perfect om met een minimaal budget een maximaal resultaat te verkrijgen. De toplaag van de sierlijsten zijn voorzien van een primer waardoor ze direct overschilderbaar zijn. Na het overschilderen zal er geen verschil zichtbaar zijn met gipsen sierlijsten. Het materiaal is zeer licht en daarom gemakkelijk te verwerken. De impactbestendigheid van dit materiaal is laag en daardoor zijn deze basis sierlijsten alleen geschikt voor tegen het plafond.

 • MATERIAAL: Geëxtrudeerde lichtgewicht polystryreenmix van medium densiteit
 • OPPERVLAKTE: Glad, geen motief
 • HARDHEID: Voldoende
 • TOEPASSING: Plafond
 • SERIE: Nomastyl (NMC), Durofoam (ORAC)
 • LIJMEN MET: Adefix (NMC), Decofix pro (ORAC)
 • STOOTVOEGEN LIJMEN MET: Adefix (NMC), Decofix pro (ORAC)
 • AFWERKEN MET: Acrylverf, alkydverf, latexverf

Materiaal:
polyurethaan met speciale toplaag

Polyurethaan: Harder

Deze professionele sierlijsten en rozetten zijn van topkwaliteit. Omdat deze sierlijsten met een spuitgietproces worden gemaakt zijn prachtige decoraties mogelijk: van een strakke lijst tot uitbundige bloemmotieven. De sierlijsten zijn voorzien van een gladde sterke toplaag, sluiten perfect op elkaar aan, zijn maatvast en voldoen aan de strengste kwaliteitsnormen. De sierlijsten zijn zeer gemakkelijk te verwerken en direct overschilderbaar.

 • MATERIAAL: Een kwalitatieve polyurethaan van hoge densiteit die scherpe details mogelijk maakt
 • OPPERVLAKTE: Glad tot zeer uitbundige motieven mogelijk
 • HARDHEID: Goed
 • TOEPASSING: Plafond en muur
 • SERIE: Arstyl(NMC), Purotouch(ORAC)
 • LIJMEN MET: Adefix (NMC), Decofix pro (ORAC)
 • STOOTVOEGEN LIJMEN MET: Adefix PLUS (NMC), Decofix extra (ORAC)
 • AFWERKEN MET: Acrylverf, alkydverf, latexverf

Materiaal:
polymeer

Polymeer: Hardst

Een harde en massieve lijst. Uitermate geschikt om toe te passen op plaatsen waar de lijst stootvast moet zijn. Het materiaal is het best te vergelijken met MDF hout, maar dan water- en vormvast. Het is zelfs geschikt voor in badkamers. Het materiaal is krasvast, maatvast, vochtbestendig en volledig recyclebaar. U kan erin boren en schroeven. Kortom: een gemakkelijk te verwerken product voor nagenoeg alle doeleinden.

 • MATERIAAL: Geëxtrudeerde en impactbestendige polymeer van hoge densiteit
 • OPPERVLAKTE: Glad echter eenvoudige motieven mogelijk
 • HARDHEID: Uitstekend
 • TOEPASSING: Plafond, muur en plint
 • SERIE: Wallstyl (NMC), Duropolymer(ORAC)
 • LIJMEN MET: Adefix (NMC), Decofix pro (ORAC)
 • STOOTVOEGEN LIJMEN MET: Adefix PLUS (NMC), Decofix extra (ORAC)
 • AFWERKEN MET: Acrylverf, alkydverf, latexverf

Hoe kies ik de lijst met het juiste materiaal?

Bij elke lijst staat onder 'specificaties' het materiaal waar het van gemaakt is. Ons advies is echter: Kies de mooiste lijst uit en kijk niet waarvan het gemaakt is. Alle lijsten zijn perfect en mooi te monteren. Als twee keuzes ongeveer even mooi zijn kan u de materiaaleigenschappen laten meewegen.

Meer informatie over de materialen?

Neem gerust contact met ons op.

Waarom gebruik van speciale lijm?

In principe zijn de sierlijsten te lijmen met bijna elke lijm zonder agressieve oplosmiddelen. Er zijn echter drie belangrijke redenen om te kiezen voor de speciale NMC en ORAC voeglijmen:

Speciaal geschikt

Met de speciale voeglijm gebruikt u gegarandeerd de beste lijm voor de toepassing. De lijm is speciaal ontwikkeld voor het specifieke profiel en toepassing.

Juiste structuur

De speciale voeglijm heeft dezelfde oppervlaktestruktuur als de sierlijsten. Na het verven zal de voeglijm bijna niet meer zichtbaar zijn.

Gelijk afwerken

De speciale voeglijm heeft naast een goede lijmkracht tevens vullende eigenschappen. U kan met de lijm kieren en gaatjes vullen. Een muur of plafond is bijna nooit egaal en recht. Door veel voeglijm te gebruiken zal de lijm tijdens het monteren “onder de sierlijst” uitkomen. Met dit overschot kan u de kier tussen de sierlijst en de muur zeer netjes vullen. Gebruikt u de verkeerde lijm (of niet genoeg voeglijm) zullen er storende zwarte kieren zichtbaar blijven.

Lijmsoorten

Er zijn drie soorten lijm: standaard lijm, extra sterke lijm en lijm voor de stootvoegen.

STANDAARD LIJM: Adefix, DecoFix Pro
Een montagelijm in een koker met uitstekende hechtende en vullende eigenschappen. Gebruik deze lijm voor het monteren van lijsten en rozetten tegen poreuze ondergronden. Tevens zeer geschikt voor het vullen van kieren tussen lijst, muur en plafond.

EXTRA STERKE LIJM: DecoFix Power
Een speciale en extra sterke montagelijm van geschikt voor bijvoorbeeld lijsten met LED verlichting, gordijnprofielen of voor ondergronden die niet poreus zijn (glas, tegels enz.). Gebruik deze lijm ook als de lijsten in vochtige omgevingen gemonteerd worden.

LIJM VOOR STOOTVOEGEN: Adefix plus, Decofix extra
Bij de grotere lijsten van NMC (vanaf circa 8cm) en alle lijsten van ORAC is het advies om speciale stootvoeglijm te gebruiken. Met deze extreem sterke lijm krijgt u ook na verloop van tijd geen naden te zien bij de stootvoegen. Let op: niet geschikt voor polystyreen lijsten, gebruik hiervoor de standaard lijm voor de stootvoegen. Let wel op: deze lijmen vereisen een speciale verwerking, lees de lijmvoorschrift op de tubes voordat u start.

Hoeveel en welke lijm heb ik nu nodig?

Bij elk product op deze website staat de geadviseerde lijm en het geadviseerde lijmverbruik weergegeven. Als u een bestelling plaatst, zal er tevens een lijmadvies onder uw winkelwagen te zien zijn. De website berekend, naar aanleiding van uw bestelling, hoeveel lijm u nodig heeft in een standaard situatie. Twijfelt u aan het benodigde aantal: neem gerust contact met ons op.

Als u achteraf toch nog lijm over heeft nemen we dat natuurlijk zonder problemen terug!

Heeft u nog vragen?

Neem telefonisch contact met ons op via het nummer 0182 769 234 of stuur uw vraag naar info@swds.nl. Wij staan u graag te woord!