Kaderlijst op muren en plafonds

Er zijn verschillende manieren om een extra dimensie aan uw interieur toe te voegen. Kaderlijsten, ook wel wandlijsten genoemd, op muren en plafonds zijn daar een van. Het inkaderen van behang of een vlak op de muur, voorzien van muurverf, zorgt voor een leuke toevoeging aan uw wand die veelal niet veel hoeft te kosten. Met het grootste assortiment op het gebied van kaderlijsten van merken als OracNMC of Mardom Decor, geven wij u graag wat inspiratie mee omtrent dit onderwerp.  

Wat zijn kaderlijsten?

Kaderlijsten, ook wel wandlijsten genoemd, zijn sierlijsten met een vlakke achterkant óf in ieder geval twee vlakke zijdes aan de buitenkanten. De vlakke achterkant zorgt ervoor dat de wandlijst mooi naadloos aansluit op de wand. In tegenstelling tot een plafondlijst welke vaak in een hoek van 90 graden is gevormd om de verbinding tussen wand en plafond te kunnen maken. Kaderlijsten zijn verkrijgbaar in enorm veel varianten en dat zorgt ervoor dat ze in elk interieur kunnen worden toegepast. Van kleine lijsten zonder bewerking tot aan grote imposante lijsten met de meest sierlijke bewerking. Een modern interieur of juist een klassiek interieur, met de lijsten van Orac, NMC en Mardom Decor is er altijd een variant beschikbaar.

Wat kunt u maken met kaderlijsten?

Kaderlijsten lenen zich bij uitstek om een deel van de muur of zelfs het plafond te accentueren. Dit kan met een geverfd vlak zijn of een stuk van de muur/paneel dat is behangen. Door het inkaderen van behang of verf, kunt u die lange muur doorbreken met speelse kaders of juist een wand volledig voorzien van vlakken en de gehele wand in een kleur. Dit laatste wordt veel gedaan in klassieke interieurs van huizen, maar zeker ook hotels, horeca etc. Ook wandpanelen lenen zich hier bij uitstek voor. Het creëren van zogezegde kaders op muren werd in het verleden gedaan met hout, maar kan nu laagdrempeliger met polystyreen, polyurethaan of polymeer wandlijsten. Oplopend qua hardheid en de keuze voor welke variant is afhankelijk van de toepassing. Het schilderen van enkel een vlak op de muur kan erg lastig zijn omdat muurverf kan uitvloeien onder de tape door. Met een kader hieromheen komt dit wat minder nauwkeurig. Niet alleen kan dan het stuk muur worden geverfd, maar ook nog eens de kaderlijst zelf om nog meer accent aan het geheel te geven. Naast schilderen is behang een leuk alternatief. De reden hiervoor is omdat een enkele baan behang niet altijd mooi staat en u waarschijnlijk ook niet de hele wand wilt behangen of is dit niet mogelijk vanwege de grove structuur op de wand Soms zit iets hem ook juist in de details, hoe klein deze ook zijn. Kies daarom een, of meerdere patronen, behang en zorg dat deze niet alleen bij elkaar aansluiten, maar ook op uw interieur aansluiten. Wilt u een kader aan de wand of plafond extra laten opvallen? Dan is er tevens de optie om te kiezen voor kaderlijsten met led verlichting. Door deze toepassing laat u kaders zweven in uw interieur. 


"Van klein en subtiel tot aan groot en uitbundig. Kijk verder dan alleen een kaderlijst en creëer een totaalbeleving die uw interieur van een nieuwe impuls voorziet."

Hoe een frame maken met kaderlijsten?

Een frame maken van kaderlijsten kan op diverse manieren. Allereerst bepaalt u wat de kaderlijsten moet omkaderen. Behang of muurverf direct op de muur of het plafond of eerst op een plaat hout als MDF of Multiplex. Wanneer u een plaat hout gebruikt, moet u zorgen dat het profiel dik genoeg is om de zijkant af te kunnen werken. Anders doet dit afbreuk aan uw mooie eyecatcher. Tip: gebruikt u hout? Zorg dat alle vier de zijdes zijn behandeld ivm kromtrekken. Dit kan met muurverf of behanglijm. Daarna is het belangrijk om een goede zaag te hebben voor de sierlijsten zelf zodat bijwerken tot een minimum wordt beperkt of soms zelfs niet eens nodig is. Afhankelijk van het profiel en materiaal kiest u de zaag uit. Hieronder doorlopen wij diverse stappen die nodig zijn voor een mooi eindresultaat. 

 • Kies de juiste kaderlijst of wandlijst die past bij uw interieur. Neem hierbij in overweging dat sommige kaderlijsten modern kunnen zijn, maar de hoekstukken juist weer sierlijk; 
 • Reinig uw muur, maak deze droog en vrij van vet en vuil; 
 • Maak met behulp van afplaktape een kader op uw wand. Doe dit met een waterpas, zodat u direct goed recht start en de lijn als markering kan aanhouden voor uw afplaktape of behang; 
 • Verf het oppervlak of knip het behang op maat en breng deze aan met behulp van lijm. Gebruikt u een plaat hout, behandel deze dan en bevestig deze aan de wand of het plafond; 
 • Zaag de kaderlijsten op de juiste maat. Gebruikt u hoeken, dan hoeven de kaderlijsten niet verstek te worden gezegd. Wanneer dit wel het geval is, zaag dan de juiste 45 graden hoek aan de sierlijsten; 
 • Verf de kaderlijsten in de juiste kleur en breng deze aan met de daarvoor bestemde montagelijm van Orac FDP500 DecoFix Pro of NMC Adefix; 
 • Eventuele naden kunt u met de Orac FX200/FX210 DecoFix Extra of NMC Adefix Plus afwerken en later bijstippen met de juiste muurverf.

Let op: wanneer u de gehele wand of plafond in een uniforme kleur wenst te maken, adviseren wij om het gehele bovenstaande proces te doorlopen en de verstekhoeken direct af te werken alvorens alles te schilderen.


U wilt wat in het echt zien? Kom gerust langs! Het beste beeld krijgt u met de echte wandpanelen.

 

Contact

Welke kaderlijsten zijn er?

Op Sierprofielen.nl zijn er vele tientallen soorten en maten wanneer het op kaderlijsten aankomt. Dit aanbod kan soms overweldigend zijn. Kiest u nu voor strak of juist erg uitbundig. Waar u rekening mee moet houden, is de toepassing waarvoor u het gebruikt. Heeft u een modern interieur en gebruikt u strakke kleuren, dan kan juist een moderne strak vormgegeven lijst van meerwaarde zijn. Dit kan echter ook volledig de andere kant op. Heeft u een modern interieur en wilt u dit juist doorbreken door te kiezen voor kleur en een uitbundiger profiel, ook dan is er op Sierprofielen.nl een enorm aanbod. Een statisch bladermotief als de Orac P7020, een combinatie van strak en sierlijk als de NMC Z31 of strak gecombineerd met led verlichting als de Mardom Decor QL007. Kaderlijsten zijn er dus in vele soorten en maten en afhankelijk van de toepassing kiest u diegene die het beste daarbij aansluit of juist voor het grootste contrast zorgt. 

Welk gereedschap heb ik nodig?

Welke gereedschap heb ik nodig? Om het proces van kaders aan uw wand of plafond soepel te laten verlopen, is het goed om voorbereid hieraan te beginnen. Eindeloos zoeken in uw schuur wanneer u al bezig bent of langsgaan bij de buren of bouwmarkt wanneer iets ontbreekt, is funest voor het plezier in het maken van kaderlijsten. U gaat tenslotte iets gaafs voor uw interieur maken! Onze productspecialisten hebben een lijst samengesteld van must-have product zodat niets u meer in de weg staat om mooie kaders te maken.  
 • Emmer
 • Doek
 • Afplaktape
 • Ontvetter muur St. Marc of Alabastine
 • PU óf Polystyreen zaag 
 • Waterpas
 • Potlood
 • Verstekbak
 • PU zaag
 • Kitpistool  
 • Orac FDP500 DecoFix Pro of NMC Adefix voor montage
 • Orac FX200/210 DecoFix Extra of NMC Adefix Plus voor afwerking
 • Behanglijm of muurverf
 • Muurverf
 • Roller of kwast
Tijd om aan de slag te gaan met kaderlijsten
Zoals u heeft kunnen lezen, kunt u alle kanten op met kaderlijsten. Niet alleen kaderlijsten kunnen een enorme aanwinst voor uw interieur zijn. Speel met design, speel met licht, speel met kleur, speel met behang en speel vooral met uw creativiteit! De toepassing van kaderlijsten in uw interieur maakt van uw huis een thuis. Liever samen met een van onze product specialisten sparren over wat voor u de beste oplossing is? Voor dit en andere zaken zitten wij voor u klaar.

Meer informatie? Onze specialisten zitten voor u klaar.

 

Contact