Plafondlijsten Plaatsen

Eenvoudig plafondlijsten plaatsen doe je zo!

   

1: Meet de omtrek van de ruimte. Zorg ervoor dat u 5 tot 10% extra koopt. Met het zagen van de hoeken heeft u zaagafval. Bij kleine profielen is 5% voldoende. Bij de grotere profielen is al gauw 10% extra noodzakelijk.

Als u achteraf toch nog een of meerdere lijsten over heeft kunt u ze zonder problemen retouneren.

  2: Teken het vertrek uit op papier.   3: Teken de inspringende en de uitspringende hoeken; dat zal u als leidraad helpen. Geef ze eventueel een nummer en zet deze achterop de gezaagde lijsten.

   
4: Teken een steunlijn aan de onderkant van de sierlijst op alle muren. Deze lijn dient als richtlijn bij het plaatsen. Dit is erg belangrijk omdat het anders erg lastig is om de sierlijst haaks op de muur te zetten. Maak u geen zorgen om de lijn: Bij het plaatsen zal de witte lijm onder de sierlijst vandaan komen waardoor deze lijn niet meer zichtbaar zal zijn.   5: Begin met een inspringende hoek: plaats de sierlijst en teken met een potlood af waar u de hoek wiltzagen.  

6: Plaats de sierlijst correct en met de juiste kant in de verstekbak. Zaag de sierlijst rustig en beheerst door. Hoe rustiger u zaagt hoe minder u straks hoeft af te werken.

LET OP: Het zagen van plafondprofielen gaat het best met een sierlijsten verstekbak. Deze verstekbak houdt rekening met de hoek die de sierlijst maakt met het plafond.

   
7: Plaats de volgende sierlijst er tegen, en teken de uitspringende hoek af.   8: Plaats die correct en met de juiste kant in de verstekbak. Als de hoek niet perfect is, kunt u deze het lichtjes bijwerken met een afbreekmesje of schuurpapier.   9: Ga zo door totdat u alle plafondlijsten gereed zijn.

Opmerking: In dit voorbeeld zaagt u eerst alle sierlijsten op maat en u gaat daarna lijmen en monteren. Als alternatief kunt u ook tussendoor alvast enkele sierlijsten tegen het plafond monteren (voordat u weer verder gaat met zagen). Let echter wel op: de lijm droogt snel. Soms komt u erachter dat een al geplaatste sierlijst iets verschoven moet worden om de volgende sierlijst goed te laten passen. Bij (bijna) droge lijm is dit lastig. Als u eerst alles zaagt en daarna alles in een keer lijmt heeft u dit probleem niet.

Als u met twee of meer personen bent kunt u natuurlijk wel tegelijkertijd lijmen en zagen.

   
10: Kom terug naar de hoek waar u begonnen was. Nu kunt u de sierlijst inlijmen op de 2 rechte vlakken op de rug, namelijk het vlak tegen het plafond en het vlak tegen de muur. Let op: Gebruik voldoende lijm! Het is de bedoeling dat bij het plakken van de sierlijst de lijm onder de sierlijst naar buiten komt. Met dit "overschot" aan lijm worden automatisch kieren en oneffenheden dichtgemaakt. Zorg dat de alles schoon en stofvrij is. Plaats de sierlijst op de steunlijn en druk lichtjes zodat het overtollige lijm er boven en onderaan uitkomt. Eventjes vasthouden en voorzichtig loslaten.  

11: Lijm de volgende sierlijst en plaats hem op de muur. Plaats de sierlijsten niet tegen elkaar maar laat een kier open van circa 2mm. Hoewel de sierlijst nagenoeg niet uitzet is het belangrijk dat u de plinten niet tegen elkaar plaatst anders kunnen er in de loop der tijd kieren ontstaan. Verder is er eigenlijk altijd wel een oneffenheid tussen de twee sierlijsten. Door de lijm kunt u deze oneffenheid netjes glad wegwerken. Als de sierlijsten plat op elkaar gezet worden lukt dit niet meer.

Bij sommige sierlijsten kunt u gebruik maken van verbindingspluggen (type Z99, CH00100120) . Als dit mogelijk is, staat dit aangegeven in de omschrijving bij de sierlijst.

  12: Schraap met een spatel het overtollige lijm van de muur en het plafond.

 
13: Reinig de lijmresten snel met een vochtige spons. Als er op bepaalde plaatsen nog kleine onvolmaaktheden zijn, herstel deze dan meteen met lijm. Laat het 24 uur drogen.   14: Kies afwerkingsverf die geschikt is voor de geplaatste sierlijsten, bij voorkeur zonder oplosmiddelen. Als u twijfelt of u de juiste verf gebruikt bel ons dan even of probeer de verf eerst op de achterzijde van de sierlijst.

KLAAR ! Een perfect resultaat met de NMC plafondlijsten!